Mat Oppskrifter Servert

Boeuf Bourguignon

Bouef Bourguignon

Gryta

OBS OBS! Posten er oppdatert, du finner de siste endringene nederst i bloggposten.

I går var det bursdagsfest for meg selv og siden det var min bursdag fikk jeg selv bestemme hva vi skulle servere gjestene. En bok jeg har hatt ganske lenge uten å bruke den noe særlig er Trond Moi og Toralf Bølgens Mat og Vin. Etter å ha bladd litt fram og tilbake fant jeg ut at jeg ville servere noe som kunne lage seg selv. Det blir fort litt mye stress å skulle stå mitt i matlagingen når gjestene kommer. Til slutt endte jeg på Boef Bourguignon som visstnok er fransk husmannskost Jeg må være så ærlig å si at jeg ikke kan huske å ha smakt det før, så jeg vet jo ikke om jeg traff, men det smakte godt, og kjøttet ble veldig bra!

Til 10 porsjoner brukte jeg følgende:

 • 2 kg høyrygg av okse
 • 300 gr lettsaltet sideflesk
 • 3 løk (små)
 • 3 Sjalottløk
 • Halv boks med små sjampinjong
 • 3 gulrøtter
 • 2 stilker selleri
 • 1 flaske rødvin
 • Olivenolje
 • Timian
 • Persille
 • Hvetemel
 • Smør

I oppskriften til Bølgen og Moi skal man ha med en bouquet garni, men det hadde jeg ikke, så jeg ble nødt til å binde sammen litt timian og persille og legge på toppen. Rookie-feil å glemme at jeg hadde laurbærblader i skapet. Jeg kunne jo ha hatt det også i gryta.

Uansett, skjær kjøttet i stykker på rundt 5 cm, flesket i skiver og terninger på ca 1 cm og hakk opp løk,, sjalottløk (litt mindre biter), gulrot og selleri. Varm opp oljen i gryta og stek kjøttet og grønnsakene på høy varme i overkant av 5 min. Krydre på med salt og pepper, ha i suppekvasten og fyll på med rødvin.

boeuf bourguignon

La dette koke opp også skrur man ned temperaturen og lar det kose seg nesten ved å trekke i underkant av 3 timer.

Mot slutten så delte vi opp litt mer sjalottløk og soppen og hadde det i stekepanna til det fikk litt farge. Samtidig smeltet vi 4 spiseskjeer med smør og hadde i 4 spiseskjeer med mel. Denne blandingen hadde vi i gryta i de siste 10 minuttene.

Det gikk litt fort når vi skulle servere, og ingen av oss tenkte på å ta bilder av det ferdige resultatet, men vi serverte gryta med poteter.

Et tips som står i boka til Bølgen og Moi er å ikke bruke jerngryte når man har i rødvin. Grunnen til det er at vinen da vil farges grå og det er ikke helt den fargen man er ute etter.

Jeg er ganske sikker på at vi kommer til å prøve oss på dette en gang senere, men da lurer jeg litt på om vi skal prøve litt mindre grønnsaker og heller få fram en litt renere smak. Jeg fant denne posten hos Lars spiser, drikker og synser, og det gir håp for neste gang :-)

OPPDATERING
Ett drøyt år måtte det gå før jeg lagde dette igjen, men nå klaffet det virkelig. Vi hadde 8 personer til bords, og jeg syntes det ble litt i det minste laget sist, så jeg har gjort noen justeringer til hva jeg syns ble nok av ingredienser.

Denne gangen var jeg også mer påpasselig med å få ut alt det brente i kjelen etter bruningen for å få ekstra smak. Mer presist så brunet jeg kjøttet først, så stekte jeg baconet lett. Når det var klart hadde jeg i en god klunk med vin, nok til at jeg fikk rørt løst alt som hadde brent seg fast. Så helte jeg av vinen og brukte dette igjen senere, etter at jeg hadde mørnet grønnsakene litt.

Til sammen putret kjøttet i rundt 4 timer. Det er viktig å ikke røre for hardt i gryta, for da smuldrer kjøttet bare opp. Noe av gleden er å høre gjestene måpe over at kjøttet faller fra hverandre når de har det på tallerkenen.

Ingredienser

 • 3,7 kg høyrygg av okse (uten ben, beregnet drøye 5 kg med ben)
 • 450 gr sideflesk
 • 5 middels store løk
 • 5 sjalottløk
 • Hel boks med sjampinjong
 • 6 gulrøtter (de var ikke spesielt store)
 • 3 stilker selleri
 • 1,5 flasker rødvin (det er en på bildet, men etterfylte med en drøy halv flaske til, nok til at det dekker kjøttet)
 • Timian
 • Persilleblader
 • Hvetemel
 • Smør
 • Salt
 • Pepper

Lykke til! :-D

boeuf bourguignon

Hvis du skal ha gjester kan du også prøve Lammelår med rødvinssaus eller en Jordskokksuppe til forrett.

Mat og Vin - Bølgen og Moi

Mat og Vin av Bølgen og Moi

You Might Also Like

 • Stekt torsk med rødvinssmør, stekte poteter og kantareller | Led oss inn i fristelse
  September 9, 2011 at 5:12 am

  […] fredag lagde jeg en toskerett hentet fra Bølgen & Moi sin Mat & Vin. I deres beskrivelse skal man steke torskefileten 1 minutt på hver side i glovarm panne med 2 ss […]

 • En liten pust i bakken | Led oss inn i fristelse
  October 15, 2011 at 11:58 am

  […] søndag lagde vi Biff Bourguignon med stor suksess. Vi hadde enda mer kjøtt pr person enn det vi har satt opp og brukte bittelitt […]

 • Coq au vin #winning | Led oss inn i fristelse
  December 5, 2011 at 7:15 pm

  […] voldsomt. Jeg har egentlig ikke vært noen stor fan av ”gryter” før intil et par år siden, biff bourguignon og chili con carne er også fantastisk godt, men hvis det er mat i magen før en tur på byen er […]

 • Boeuf Bourguignon og bursdagsfeiring | Led oss inn i fristelse
  January 22, 2012 at 8:54 pm

  […] på samme dag fant vi det fornuftig å spise middag sammen. Som for ett år siden serverte vi Boeuf Bourguignon med stor suksess, dog med en drøy doblet mengde kjøtt. Alt forsvant i år også. Vi var 8 som […]

 • Trykkoker oppskrift Boeuf Bourgogne | Led oss inn i fristelse
  July 10, 2012 at 9:04 pm

  […] nok på den flasken vi sparer vinrestene på var det bare å brette opp ermene. Vi har kanskje skrevet om Boeuf Bourgogne tidligere men vi måtte jo teste det i trykkokeren! For dette er en av de aller beste rettene man kan lage […]