Glutenfri viltgryte med potetmel

Viltgryte
Viltgryte

Er det ikke deilig med høst og dager med frisk luft å være ute i? Noe av det aller deiligste vi vet er å komme inn etter en dag ute og hive oss over en deilig smakfullgryte. Slik gjør du det med et elefantastisk resultat! Hvis du ikke har viltkjøtt kan du fint bruke storfe, kjøp høyrygg eller annet grytekjøtt.

OBS! Denne retten ble opprinnelig skrevet til potetmel.no

viltgryte02Enkel jobb

Jobben er relativt enkel og et triks vi benytter oss av er å bruke stekeovnen i stedet for koketoppen, også for gryter. Man tar bare en lite økt rett etter frokost med å kutte grønnsaker, bruner kjøttet og legger alt i en gryte, stikker den i ovnen, for å så ta på seg allversjakka og sette nesa i rettning UT! Med lav temperatur kan man trygt være ute en stund og komme hjem til ferdig middag. For å få den første økten til å gå enda raskere bruner vi også kjøttet i stekeovnen under grillelementet. Da kan vi i mellomtiden frese grønnsakene i gryta og vi mer enn dobler kapasiteten. Den eneste utfordrignen er at man må ha nok plass på brettet man bruner kjøttet på, slik at det er luft i mellom, så snur man det med en lang tang hvert 5 minutt. Hvis du syns det virker tungvindt kan du brune alt i gryta, bare ha litt og litt i gryta om gangen.

viltgryte05Fyll på og la tiden gjøre jobben
Ikke vær redd for at gryta blir full heller, bare stapp den full, fyll på med vann så det dekker, og når du tar av lokket etter en time eller to, så er det masse plass. Helt til slutt jevner vi ut gryta med en blanding av potetmel og vann. Vips så har man en deilig tykk, smakfull gryte som er både uten gluten og laktose for de som må tenke på allergier.

Hvis du skal handle kjøtt i butikken, så koster jo det en liten formue når man skal bruke vilt. Men da kan du godt gå etter en stek hvis du ikke finner grytekjøtt. Skav er også godt i gryter, men da gjerne i en litt annen gryte enn denne. Med tanke på steketid så regner vi 4-5 timer på 120 grader. Du kan kutte denne tiden ned litt ved å skru opp temperaturen, men trenger du mer tid så kan du også sette den på 110 og bare la den stå i en time ekstra uten problemer. Å koke gryte i stekeovnen er en relativt sparsom måte å koke kjøttet på slik at ikke kokingen i seg selv river kjøttet i filler.

viltgryte07

Ingredienser til 8 porsjoner
  • 300g champinions
  • 300g grovhakket løk
  • 80g kuttet sellerirot
  • 250g skrellede beter i biter
  • 130g grovkuttet pastinakk
  • 100g skrellet og kuttet persillerot
  • 150g kantareller
  • 80g kuttet purreløk
  • 300g skrellet gullerot i grove biter
  • 130g selleristenger i små biter
  • 1 Boks med viltfond alternativt storfekraft
  • 2,5 kg viltkjøtt i grove stykker
  • Smør og olje til steking og bruning
  • Salt
  • Timian

viltgryte10

Kutt opp løken og rotgrønnsakene og fres de i gryta med smør og olje.  Skjær kjøttbitene i ganske røsslige størrelser. Legg de på et stekebrett og vend de inn i en nøytral olje og salt før du setter de inn i ovnen på så høy temperatur stekeovnen din klarer på grill. Vend de hvert 5 minutt til alle sidene er godt brunet. Alternativt kan du brune alt i gryta, men pass på at du ikke har for mye i om gangen, da vil du få for mye fukt og ingen bruning.

Pakk så alt sammen i en gryte du kan sette i ovnen og dekk det du har i med vann og viltfond. Sett den inn i ovnen på 120 i 4-5 timer.

Underveis smaker du til med salt, pepper og litt timian.

Når gryta er ferdig tar du den ut og blander sammen 4ss med potetmel med 5-6 ss med vann i et glass. Ta gryta ut av ovnen og sett den på benken. Rør opp jevningen før du heller den i en tynn stråle og rører godt slik at den ikke klumper seg.

Server med poteter eller ris.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.