Granola – hjemmelaget frokostblanding

hjemmelaget granola
Granola på glass
hjemmelaget granola
Granola på glass

Både Christoph og jeg er glade i forandring når det kommer til mat, spesielt mat vi spiser mye av. Etter å ha kjøpt ferdig granola for å variere frokosten litt, og blitt sjokkert over prisen man betaler for en liten pose, bestemte jeg meg for å prøve å lage dette selv. Jeg så igjennom en del oppskrifter og laget min egen mix. Ingrediensene kan man forandre etter hva man liker eller hva man har i skapet men det er denne miksen jeg er blitt mest fornøyd med. Det samme gjelder mengden sukker man vi ha i – hvis du vil kan du også kutte det helt ut.

Blandingen på bakepapiret
Blanding på bakepapir

Totalt tar dette rundt 60 minutter å lage, men man kan gå til og fra under stekingen og dette holder til rundt 8 porsjoner.

Ingredienser

  • 250g havregryn
  • 25g linfrø
  • 25g sesamfrø
  • 50g gresskarkjerner
  • 50g solsikkekjerner
  • 50g hakkede mandler
  • 50g hakkede hasselnøtter
  • 3ss akasiehonning
  • 2,5dl råsaft fra eple (eller annen juice uten sukker)
  • 2ss brunt sukker
  • 1ss solsikkeolje
  • 2ts kanel
  • 2klyper salt
Granola ferdig fra ovnen
Granola ferdig fra ovnen

Bland sammen gryn, frø, kjerner og nøtter i en stor bolle.
Sett stekeovnen på 140 grader – over og undervarme, Varm opp råsaft i en kjele og tilsett honning, sukker, olje og kanel. Rør om til sukkeret er oppløst, hell det over blandingen og bland godt. Bre det utover et bakepapirkledd stekebrett og dra over ett par ts. honning. Stek i ca. 45 minutter, og vend blandingen av og til. Følg med på slutten for å unngå at det stekes for hardt – brenner det seg er det ødelagt. Avkjøl og oppbevar på tørre glass. Om det er ønskelig kan man tilsette tørket frukt etter at blandingen har kjølt seg helt ned. Jeg er glad i rosiner, og pleier å blande inn ca. 100 g før jeg setter det på glass.

Jeg synes denne granolaen passer best med melk på – helt enkelt. Christoph sin favoritt er yoghurt, honning og bær. Vi har også brukt den som topping på is, så denne blandingen kan brukes til mye!

 

Granola og yoghurt
Christoph sin favoritt – pakk med som lunch på glass

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.