Mat Oppskrifter

Anettes Bechamel

Foto: jlastras cc

Foto: jlastras cc

Oppskriften på bechamel, slik den opprinnelig er beskrevet, er et veldig godt utgangspunkt til en saus som er anvendelig til mye mer enn man kanskje tenker over. Lenge forbandt jeg hvit saus med fiskegrateng, fiskeboller, fiskepudding, blomkålsgrateng, pølsegrateng og rynket instinktivt på nesen når hvit saus ble nevnt. Urettferdig for den hvite sausen vi derfor slår et slag for.

Wikipedia kaller den en av modersausene i det franske kjøkken i tillegg til å bli brukt i en rekke italienske oppskrifter som for eksempel Lasagne. Faktisk så er det en grunnoppskrift man kan gjøre alskens moro med. Tilsetter du parmesan, kremfløte og eggeplommer får du en Mornay som passer perfekt til pasta. Bechamelsausen blir ikke noe dårligere om du har litt blåskimmelost heller. Mens den italienske har muskat men ikke løk som den franske liker vi å ha i begge sammen med litt hvitløk. Man skal riktig nok bare løken trekke i melka for å så sile av, men det bryr ikke vi oss noe om. Er den finhakket kan den gå i sausen. For å gi den enda et lite løft har vi litt parmesan i sausen også men ikke like mye som i en Mornay.

Dette tilsvarer ca 8 porsjoner eller til en stor lasagne.

  • 80 g Smør
  • 80 g Mel
  • 1 liter melk
  • 1 fedd Hvitløk
  • 1 Sjalottløk
  • 75 g parmesan
  • Revet Muskatt
  • Pepper

Smelt smør og rør inn melet. Spe i melk og rør ut klumper. Etter hvert som sausen tykner sper man på mer melk og rører ut. Det er viktig å passe på varmen slik at det ikke svir seg for da er alt ødelagt. Så har man i den finhakkede løken. Riv over litt muskatt og kvern pepper over. Helt til slutt rører man inn parmesanen.

Så da er det bare å være kreativ! Vi har for eksempel brukt den som hvit saus til pizza.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.