Beercan chicken, øl grillet kylling sittende på en ølboks – Slik gjør du det!

Kylling på ølboks grillet kylling beercan chicken
Kylling på ølboks

Sommeren er på hell og det er ikke mange dagene det har vært fristende å fyre opp grillen, men for de dagene som kommer gjelder det å være forberedt.

En klassiker som er like god hver gang er kylling på Ølboks. Grillkongen Craig kaller den for “Tenkeren” i grillboka si, og sikkert som tom kantine i fellesferien sender Svein Vinofil Lindin ut oppskriften i nyhetsbrevene hver sommer.

Forberedelse
Konseptet er kjempeenkelt. Hvis du bruker frossen kylling, så la den tine i kjøleskapet fra dagen i forveien. Den siste timen kan du la den stå på kjøkkenbenken, da avgir den etter min erfaring ikke så mye veske. Ta en ølboks, helst med mørkt øl, og hell halvparten i et ølglass. klipp så opp ølboksen slik at den er delt i to, på tvers. Ha i hvitløksfedd, urter, løk eller annet som du har lyst til å smaksette kyllingen med i boksen og tre kyllingen over. Snu på boksen og rikk den til slik at kyllingen står støtt.
På utsiden av kyllingen er det viktig å ha godt med krydder, ikke la deg forlokke av enten ferdigkrydret kylling eller ferdige blandinger, lag sjøl. Min basis pleier å stå av salt, pepper og masse paprikakrydder. Til den blandingen supplerer jeg med litt “Roasted paprika”, chiliflak eller cajenepepper, spisskumin, oregano, provance-krydder eller andre ting jeg måtte ha i skapet.

Hvordan steke
Hvordan du steker denne har mye å gjøre med hva slags grill du har. Har du en kullgrill er det lurt å legge kull i en god runding slik at det er mest trøkk på kullet i utkanten av grillen

Kylling avgir en del deilig kraft når det stekes, og den vil vi ikke la gå til spille. Siden den også må stekes på indirekte varme kan man slå et par fluer i en smekk. Dersom man finner aluminiumsbrett på butikken som er egnet kan det fungere. Jeg pleier å brette opp aluminumsfolie slik at det blir en slags kopp, men den er ikke lett å dra av uten å helle all kraften over grillen. Det er forresten litt skummelt, for da står flammene, og det liker vi ikke.

Steketiden avhenger litt av hvor god grillen din er, men når kyllingen nærmer seg 70 grader pleier jeg å ta den ut for å la den hvile seg litt. Sist tok det litt i overkant av en time å få kyllingen ferdig, så med mindre du har på følelsen at noe holder på å gå galt må du kjempe i mot alle instinkter og la lokket sitte på grillen de første 45 minuttene. Matprat som skal ha peiling på kylling skriver at en hel kylling på 1,2kg bruker 1 time og 15 minutter på å nå 68 grader (bryst) på 180 grader. For å gjøre det enda mer spennende blir kyllingen bedre jo lengre tid du bruker på å få den opp til riktig temperatur, så her er det opp til hvor flink du er med temperaturkontroll som avgjør hvor saftig den blir.

Riktig nok får man ekstremt god hjelp av ølet som damper kyllingen fra innsiden og setter en elefantasilliastisk god smak på kjøttet. Før du klipper opp kyllingen er det viktig at den får hvile seg minst 3 minutter.

Server i form med annet digg

Tilbehør
Dette er en røff rett og den blir enda bedre med maskuling tilbehør. Kylling og Chorizo er jo en slager, og fra bildene ser du sikkert at vi hadde Bratwürst til. Det høres kanskje rart ut men kraftige pølser gjør seg fantastisk sammen med det møre og litt mildere kyllingkjøttet. Av poteter er jo råstekte poteter, eller potetbåter stekt i ovnen tøft til. La potetene stå litt lengre enn vanlig slik at de blir litt brune i kantene. For å mildne det litt kan man servere en frisk salat med en dressing av rømme eller yogurt.

Server en iskald øl til.

Dersom du vil lage noe annet av kylling kan vi anbefale coq au vin, coq au biere, eller kanskje en kyllingsuppe? Sjekk også hva vi skrev om kokeboka BBQ – Glødende godt fra grillen

Har du ikke meldt deg på nyhetsbrevet vårt?

[yks-mailchimp-list id=”ceaf5b261d”]

Eller lik oss på facebook

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

5 comments

    1. Hey Thomas! Takk for tipset.

      Men er det da slik at jeg må droppe selve ølboksen og heller bruke beholderen til kyllingholderen? Den så jo unektelig praktisk ut. Bruker du den?

      1. ja, må droppe selve boksen, men fungerer like bra hvis ikke bedre. Ja den blir brukt flittig om sommeren, kjøpte min på Maxbo Midtstranda i fjor. Mindre søl, kyllingen står støtt som et fjell, samt man kan bruke skålen til løk, gulrøtter og mye snadder som da bakes i kraften av kyllingen. 10/10 i min bok iallefall.

    1. Takk for kommentar Simen. Roasted eller røyket paprikakrydder får du i de fleste dagligvarebutikker med stor krydderhylle.

Comments are closed.