Mat Servert

Jordskokksuppe med bacon og snadder

Jordskokksuppe

Jordskokksuppen klar til servering

Vi har noen vage planer om å snike til oss litt plass på småbruket til svigers så vi kan sette litt jordskokk. Derfor så vi vårt snitt til å drive litt lobby når de kom på middag i påsken ved å servere jordskokksuppe.

Jordskokk er egentlig en undervurdert (hvis ikke man kan si ukjent) rotgrønnsak. Knollene ligner litt på ingefær med tigerstriper, men rå smaker den mer et sted i mellom potet og kålrot. Bioforsk har en kjempeside med informasjon om Jordskokk og den nynorske versjonen av Wikipedia har også noen funfacts.

Jordskokksuppe er utrolig enkelt og gir et resultat som lett overgår innsatsen. Vi tok utgangspunkt i denne oppskriften fra dinmat.no som hadde litt ekstra fuzz og det ble veldig godt.

For 6 porsjoner (forrett):
1 kg jordskokk
H-Melk
Vann
To bokser med matfløte
En pakke med stjernebacon
2 sjalottløk
1 Lime
3-4 ss smør
3 ts god olivenolje
Rosmarin på toppen
Salt
Pepper

Vi vasket jordskokken og puttet til side de 3 fineste. Det er tross alt mer sesong for å putte de i jorda enn å lage mat av de, så noen av de var litt myke. De 3 førstnevnte ble kuttet opp i små terninger mens resten ble kuttet i litt større biter og kokt møre i en 50-50 blanding med melk og vann. Når disse var blitt myke helte vi av en del av melken og vannet og kjørte jordskokken i en blender. Når vi var fornøyde spedde vi på med saften fra 1 lime og hadde 1 boks med fløte i blenderen. Her hadde vi også 2 store spiseskjeer med smør som gikk i. Smøret hadde stått på benken en stund så det var mykt og fint så det blandet seg lett.

Når det ble for kaotisk med blenderen (fløten kremer det en del så det blir fort liten plass i en allerede ganske full blender) helte vi det tilbake i kjelen. I alt så ble det en ganske tykk suppe men det gjorde ikke så mye. Vi forsøkte jo å spe det ut litt med mer fløte (og smør :-D) og det hjalp noe. Enda godt det ikke hjalp mer, for da hadde det blitt kjedelig. Ikke glem å smake til med salt og pepper.

Mise en place - Det ser kaotisk ut, men er i skjønneste orden. Ser du hva som hører til suppa?

Mens alt dette foregikk tok vi jordskokkterningene og freste disse i panna. De ble tett etterfulgt av 2 finhakkede sjalottløk og en pakke med bacon. Det skal bli sprøtt og crisp.

Ved servering hadde vi to skjeer av denne blandingen i bunnen av suppeskålen og hadde suppen over. Det gjorde at det i bunn ble en litt spennende overraskelse. Så dryppet vi et par dråper med den fineste olivenoljen vi har og plantet litt rosmarin i midten.

Suppa var forøvrig forrett til lammelår med rødvinssaus. Litt off-season for suppa sin del, men det gikk greit med tanke på råvarene og passet fint som forrett.

Jordskokk

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Oppskrift Lammelår med Rødvinssaus, hvor lenge må et lammelår steke? | Led oss inn i fristelse
  April 26, 2011 at 9:30 pm

  […] ferdig. Vi brukte nesten 3 timer etter bruning før den var serveringsklar. Vi rakk å lage en jordkskokksuppe til forrett – her er oppskriften (kommer i egen bloggpost) så det er en veldig grei rett å lage til lystig […]

 • Reply
  Jordskokken er satt | Led oss inn i fristelse
  May 24, 2011 at 8:57 pm

  […] du lurer på hva jeg har tenkt å lage av jordskokken er dette en av suppene: Oppskrift Jordskokksuppe med bacon og snadder #gallery-3 { margin: auto; } #gallery-3 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: […]

 • Reply
  Oppskrift på Boef Bourguignon / Beef bourguignon. | Led oss inn i fristelse
  January 22, 2012 at 8:29 pm

  […] du skal ha gjester kan du også prøve Lammelår med rødvinssaus eller en Jordskokksuppe til forrett. Mat og Vin av Bølgen og Moi // Posted in Mat, Oppskrifter, Servert , fransk, gryte, middag […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.